Monday, February 29, 2016

First Segmen Bloglist NURZULFA



Hai everyone. 

This is last segmen for February. Setelah semua segmen aien join tak menang. hahaha Sob sob sungguh la. Never mind la.

Saja nak menyatakan ketidakmenangan aien pada korang semua . hahah sakai kan? 

Alkisah sebenarnya nak ajak korang meriahkan segmen adik NURZULFA ni.. 

She new I think, but yet she already make a segment. Wow~ I'm impress you, know? 

jom la pakat-pakat click banner kat atas untuk join yer. 

-SEE YOU AGAIN-

2nd Mini Giveaway by Tashira



-CLICK BANNER UNTUK JOIN-
Sunday, February 28, 2016

5 thing I hate most




Thanx la Adik Raizah jemput Aien untuk join tagging tagging ni. Nak baca 5 benda dia tak suka, klik SINI

haha jadi viral lak benda ni. Saja untuk suka-suka memenuhkan entry. mwahaha Petang ahad ni, Aien nak cerita sikit benda yang Aien tak suka. Err, apa dia yek? 

RULES:

Buat satu entry bertajuk 5 THING I HATE MOST berserta dengan gambar di atas dan listkan 5 perkara/benda yang anda tak suka/benci. Mention siapa yang tag anda dalam entry tersebut. Anda juga dikehendaki untuk tag lima blogger dan pastikan mereka tahu. 


haaa~ dan ini jawapan aien:

1. Janji. or orang yang berjanji. Hohohoho~ ini of course semua orang tak suka kan. 

2. Bising. I love peace. :D

3. Menunggu. Semua manusia tak suka tunggu. Except tunggu itu dengan makanan. 5 jam pun aien tak kisah. :p

4. Sepah. Sepah dalam almari tak pe. Jangan luar sepah. hohoho

5. Anda telah kehabisan quota. Tang ni bengang sekali. Aien selalu beli quota banyak-banyak tau, tapi dah beli banyak pun habis sebelum expire, memang la.. Sebal!



Okay. tu je. haha

So, mereka yang aien rasa nak tahu apa yang dorang tak suka.. 


 Enjoy. 


Segmen : Review Blog dan Free Gift By Yanie



-CLICK BANNER UNTUK JOIN-
Friday, February 26, 2016

#1 Giveaway Braunschweig



Dengan ini beta mengisytiharkan pertukaran nama panggilan kepada -AIEN-

Dua hari lepas Aien jalan-jalan jumpa satu giveaway sound menarik la sebab tuan penganjur buat giveaway poskad dari tanah GERMAN. wow~ 

Maka terpanggil la nak ikut. 

Syarat-syaratnya: 

1) Buat satu entry tentang giveaway ni, letaklah banner comel kat atas ni plus backlink, penat taw iolls cipta banner ni (tapi mana lah taw internet xkuat ka latptop gila ka, xpayah letak pon okay) 
2) Then nak korang tulis satu kata kata hikmah tudiaa bahasa (motivational quote) korang yg menarik. 
3) Sila tinggalkan link kat comment okay
4) Last but not least, xda paksaan, u can follow my blog if u are interested (^_^)

haa~ so quotes yang Aien pilih...



Disebabkan miss my family like crazy now to yang terfikir quotes ni. >.<

Hidup anak perantau macam ni la kan.. 

Hanya mampu pulang ke rumah kakak je la.. 

Ok. Jangan sedih. Jangan nangis. Tuan penganjur lagi jauh tau tempat study dia. Be strong like her la~ 

huhuhu

Kome join la yer segmen ni. 

PS: CLICK BANNER UNTUK JOIN-

Thursday, February 25, 2016

56/366 - random though: Salahkah aku jujur?



Hai hai hai~ it's been long time right? hahaha minggu ni terlampau busy dengan perihal asrama, kolej dan sebagainya. Hailo~ nanti beta reveal to much pasai my life ada yang kecam kang. :p

Well. Tetiba terfikir pasal quote kat atas ni. 

Adakah naif, jujur, lurus bendul itu sama ertinya? 

Fikir lagi. 

Kenapa macam ni? 

Honesty. Semua orang suka dengan kejujuran. Apa pun sebab kita nak sesuatu perkara mesti kita nak orang honest dengan kita kan? Whatever situation sekalipun ke? 

Once, kawan beta pernah bertanya? 

"Akak, saya ni teruk ke orangnya?" 

If you all's dalam situasi ni what will you tell her? 

Kalau beta, randomly asking her back, 

"Do you want a truth or dare?" 

Macam main game truth and dare pulak kan? 

Well. Honest is someone can't tell lies. Like Pinocchio. He can't tell lies and when he tell lies, his nose will be grown. Kalau wujud semua orang jadi pinocchio memang heaven la kan. 

Ada setengah orang cakap, kadang-kadang kita perlu menipu untuk tidak sakitkan hati orang? Means? beta tak berapa nak faham kat sini la. Sebabnya?? 

Beta one of those Pinocchio. Hahaha Even my nose tak ada la grown like him, but I can't tell lies. Once I tell lies, I felt very bad. Macamnya, susah sangat ke nak terus terang? 

tak. Tak susah pun. tapi saya tak nak sakitkan hati awak. hahah

Idea nak bercakap pasal kejujuran ni perlukan open mindset. Sebab once you know me, you know me. hahaha

okay. meraban lagi. Inilah jadikan bilanurmembebel. Al-kisah sedang mencari bahan rujukan untuk subjek. krroooohhh~ ngantok disebabkan library yang begitu sejuk, and angin di luar pun sedap.. pergh~ nyenyak tido ni. 

Baik la kawan-kawan, beta mengundurkan diri. Kot-kot ada yang bosan saya ni macam see the thru mirror, haa~ pun tak nak la membosankan semua orang... 

Okay. bai.. 

jumpa hujung minggu. 
Saturday, February 20, 2016

Sesi Mengenali Ahli Blogger



Hahaha pagi-pagi lagi dah start blogwalking bagai. Ternampak satu segmen yang agak menarik walaupun tak ada la dia nak bagi hadiah ke hape.. Tapi, sound interesting~ Secara tak langsung boleh kenal siapa yang sudi follow beta sebab nak kenal beta, or follow semata-mata nak suruh beta follow back, or datang jenguk je. Tak ada jugak mengikutnya. 

Haaa~ banyak tak jenis blogger. Beta dalam kategori, (bukan isi bakul angkat sendiri) if korang mention/singgah/komen/ buat haru kat blog beta, beta dengan rela hati mengizinkan. Hahaha~ Kalau mention "Sis, saya follow sis.." in syaa Allah beta cepat-cepat singgah blog dia, follow dan tinggalkan jejak. Haa~ even beta dah buat macam ni, heran jugak yek, kat blog ni boleh unfollow back ke? Siapa yang unfollow tu.. Bertabah la ye.. 

Siapa-siapa yang kaki komen kat entry beta pulak, of course 100% beta reply. Cumanya... korang kena rajin balik la tengok. hahaha~ nak mention balik suh korang tengok macam tak best lak kan. Sebab kadang-kadang mana yang beta suka komen kat entry dia, beta jejak balik tau komen tu. haha kot-kot la tuan tanah reply ke hape.. secara tak langsung berinteraksi. BUT, don't expect benda tu on the spot beta reply. Memang idok ler kan. Bila komen hujung minggu macam ni, of course beta reply. ASAP!

Eh~ panjang pulak beta membebel ni. Ye la nak korang kenal tuan tanah dulu kan.. 

Sorry Nurnbla, terbebel panjang pulak. 

Haa~ syarat dia tak susah. Senang je.

  1. Buat satu entri " Sesi Mengenali Ahli Blogger " dan impian anda terhadap blog anda.
  2. Buat biodata anda sikit dalam entri tersebut.
  3. Ajak ahli blogger lain untuk join.
  4. Dalam entri mesti diisi nombor telefon * ikut pada diri nak letak atau tidak*, laman sosial yang korang ada ( Instagram , Twitter dan Facebook )
  5. ( Nombor telefon email pada aku pun boleh , mana tahu group whatsApp nanti ditubuhkan)

Dan beta pun menjawab;

Impian untuk blog, Of course nak jadi terkenal! beta kan gila femes. Mwahahaha buruk beno perangai eh. hahaha idok ler. cukup la yang dah follow always keep in touch, yang baru nak kenal jangan segan silu. Beta tak makan orang. hohoho


Dalam beta nak cari siapa beta nak tag, ada orang dah tagged beta. Uww~ terharu ada orang nak kenal. Siapa? adik comey ni ha~

boleh la kenal dia, click je nama adik comey tu..

Okay. Back to question.

aienienka atau nama sebenar -  Nur Khafisah Binti Ashadi. Okay. Jangan gelak. Kat sini, why aienienka peter? haha masa tu nak buat aienienka je. Tapi kena letak last nama, beta lak minat Peter Pan, hentam je la Peter. Dilahirkan pada 29 September  26 tahun lepas.. anak kedua daripada 7 beradik. Mula berblogging since 2008. Tapi underground macam biasa la. haha


Next, tiga orang baru yang beta nak kenal. yang lama.... siapa ya?




hahahah geram pulak beta tengok panda ni golek-golek. Korang yang ditag, itu la korang pada imaginasi beta. hahaha comey kan?

Untuk hubungi beta or kenal beta lebih mendalam.


aienienka
 


haa~ makin kecik pulak.. haha okay bai nak makan.. 

yang beta tag, bila dah jawab jangan lupa mention. hahah nak baca. And siapa-siapa nak spreadkan benda ni silakan... 


berjam beta buat entry ni. siap dengan tak ada letriknya lagi. parah~









Friday, February 19, 2016

50/366 - 19th of February [choice of songs]

Wandering around to find what should I do this weekend? 

Because I don't get enough space to download my favorite drama or any new movie, and I'm not a fan of watching thing online, So. 

I walked around. Blog walking perhaps. If some people may recognize me left some trace on their chat box, some other blogger I want to follow but, *sigh* there no button follow or chat box. Haiya~ guys... come on. Hilang dah mood nak blog walking lepas tu. 

Okay. haha 

Untuk kumpul balik mood nak blog walking tadi, beta singgah youtube jap. kot-kot la dapat ilham kan, nak menaip segala benda yang ada dalam kepala otak ni. 

pahtu terjumpa lagu yang masyuk ni. Sedap~



Lagu dua tahun lepas, baru hari ni jumpa. Pahtu dalam kepala muncul idea, how many singer in this world? Kalau Malaysia dah bersepah dengan penyanyi yang beta dah tak kenal siapa, apakan lagi seluruh dunia. phew~ banyak.

Teringat la pada adinda terchenta, dia kadang-kadang jemu dengar lagu english, malay, hindustan (sebab dia kaki hindustan) dia boleh lari pegi arab sekejap. Kan hindustan dengan arab tu lebih kurang genre music dia kan? Pahtu, tup tup.. dengar bunyi asing. Errr.. beta pun curious mana dia curik lagu tu? ceruk mana dia gali?

Siapa pernah dengar Broken Angel by Arash?



Al-kisah, Arash ni daripada Sweden. Haa~ mula-mula adinda beta yang lain la mula jumpa lagu ni sebelum dia famous kat Malaysia ni. Dengar la original punya. Lagipun dia memang ada buat english version. Dengar punya dengar sampai one day, terdengar kat tempat lain dan mula berkembang kat radio.

Nampak tak kat situ? Bak kata deme korea la kan.. MUSIC BRING PEOPLE TOGETHER.

Siapa ingat tu tagline apa? hahaha

Jelaslah di situ.. Mak ai~ ingat tengah tulis assignment ke cik kak?

hahaha

So, terang jelas lagi bersuluh, di mana-mana manusia di muka bumi ni dengar music untuk macam-macam. Macam beta pilihan music beta akan berubah based on mood. Masa tension lagu macam ni dihadam,



Contoh la. Masa tu, down giler-giler dengar la genre macam ni. Somehow deep inside why, why tu terjawab. 
Yeah~ people used to said it to me, "rather listen to al-Quran."
EVERYONE HAD THEIR OWN STYLE. 

Kadang-kadang takkan la nak cakap yang aku bile tension dengar orang ngaji dowh. ~

Meyh? Lulz~ 

Okay. no offense. Adeh~ bengong kepala bila mood tak tension dengar lagu ni. hahaha

Okay cari mood lagi. Macam sekarang mood nak dengar lagu ed sheeran je memanjang. Pahtu berjalan lagi cari kot-kot ada lagu baru yang sedap-sedap kan. 

Jumpa lagu macam-macam. Sampai beta sendiri konfius, apa la sebenarnya lagu yang aku nak dengar ni. hohohoho

Tercampak ke arah One Direction lak, jalan lagi... terjumpa MKTO. haaa? apa tu? Siapa dorang? Famous dulu sekejap. Masa tu, semua orang tengah marahkan Pak Jib hebat pasai BERSIH 2.0 kot kalau tak silap. 

Dorang nyanyi lagu.. 


Ke pasai MAS airlines buang pekerja lepas kes MH370? hahah tak ingat dah. 

Masa tu famous la dorang sekejap. 

Eh eh~ beta terasa salah port pulak beta cerita benda ni. Adeh~ selalu lepak kat SINI nak cite semua benda ni. hahaha 

Okay la. Nak sambung cita meh la ke sana. Cukup la sampai sini. 

See you next collection. 

Thursday, February 18, 2016

25 Thing That Make Me Happy



Wah~ wah~ wah~ Makin ramai yang tagged beta ni.. hohoho rasa diri femes kejap. Lulz~ sangat..
 Thanks for Sofie & Farahiz yang tagged beta untuk spread the happy virus. Yeah~ happy virus. Of coz semua orang nak happy virus tu kan. Virus yang tak happy pun secara tak langsung terpadam.

Eh~ panjang pulak intro. Ha~ actually, Happy virus ni direka oleh SYA dan anda boleh klik la nama-nama mereka ni untuk baca semua happy virus mereka. 

Dan beta, mengambil la kesempatan yang kepishangan kelas batal memanjang week ni, yang buat beta tepu tak sudah, dan jangan pulak ingat beta mencuri tenaga dan ilmu. haha

Budak dip memang macam ni. Kalau dah naik master dan degree, jangan harap la nak berzoya-zoya tahap petala ketujuh ni. kan? 

Okay. sebelum panjang lagi berjela membebel.. Moh~ kita pergi the rules. Syarat-syarat untuk join happy virus ni. 

Buat satu post dan letak gambar diatas dalam post korang
Bagitau siapa yang tag korang..
Senaraikan 25 perkara yang buat korang tersenyum girang dan bahagia (bahasa tak kisah janji korang bahagia...)
Lepas habis jawab soalan korang kena tag at least lima blogger dan pastikan dorang mereka tahu.
Last sekali, kongsikan favourite quotes korang..[tiada paksaan kalau tak nak share..]

Okay. 25 perkara yang buat beta happy~ 

1. internet. Boleh online sentiasa. 

2. movie? 

3. Drama? 2 & 3 ni sedap nak layan tengah tepu+boring+kepishangan+habis lappy aku!!! 

4. Games. The Sims Freeplay+ Township= happy forever

5. Balik umah. Disebabkan merantau terlalu lama, umah mana balik yang paling best? huhuhu

6. A lot of chocolate, candy and all junk foods. Yummy~

7. Tidur. yang cukup. tidur lebih lemau otak & badan.

8. Cuti! patut cuti first kan untuk buat semua benda ni kan? hahaha

9. Ada duit banyak.

10. Jalan-jalan.

11. Family.

12. Novel.

13. Kawan-kawan untuk dengar aku bebel! hohohoho

14. Ada privasi sendiri.

15. Bila kita buat salah, minta maaf orang maafkan kita. :D

16. Teman gila-gila. Whatever kerja gila kita buat dia ikut dengan bahagia. hohoho

17. Kenal orang yang sama minat

18. Result dapat gempak!

19. Bila orang hutang kita, dia ingat bayo tanpa perlu kita ingatkan.

20. Bila kita boleh tolong orang. :D

21. Dapat apa yang kita idamkan.

22. Hidup tanpa susahkan orang?

23. Freedom!

24. Treasure dunia baru.

25. Kesemua di atas.

Nampak sangat tak hidup ni simple dan happy go lucky~ 

hahaha happy virus kan.. Tak leh nak cita benda sedih2. Okay, mangsa tag. 5 orang kan?

1 2 3 4 5

-ENJOY THE HAPPY VIRUS-


Monday, February 15, 2016

40 question???

Oh oh~ 

Terpaku. Terkesima. Terdiam. 

Segala jenis TER beta dibuatnya. Beta bukak tuan empunya yang kena soal ni dari fans dia dalam asianfanfic, dia sendiri amek masa dua jam untuk jawab. And beta.. hurm... okay. I try my best. Boleh la tahu ni aku ni tegar kpopper ke idok. mwahaha

Sis~ memandangkan beta tengah buhsan pishang sangat, beta try jawab yer.. 

1. Favorite solo artist?
- Roy Kim, Dean, Joo Young

2. Top 5 bias group? 
- Big Bang, Beast, U-Kiss, Winner, VIXX

3. Do you ship anyone? 
- Naa... I don't

4.  What fangroup(s) do you identify with? (i.e. VIP, Blackjack, etc...)?
- VIP, Incircle, Starlight, Kiss Me, Beauty, iKONic, 

5. How did you into KPOP?
- Big Bang- My Heaven Japanese Version. 

6. Do you know how to speak Hangul? 
-Basic informal hangul. hehe

7. Have you gone to any KPOP concerts? 
-Naaa.. The wish never can't be true.

8. Do you have any KPOP merchandise?
-Just EXO t-shirt. A gift from my friend. :D

9. Do you watch variety show?
- The Return of Superman. :D

10. Top 3 bias?
- Male :- Leo VIXX, Hong Bin VIXX, Kris Wu Yi Fan 
Female:- Eun Ji Apink, err... I don't have any of female bias actually. ;p

11. What was the first KPOP song immediately liked upon hearing?
- Zico - I am You, You are Me. 

12. A kpop group you really don’t like or don’t want to give a try?
- All female group. I don't pay attention to any female group. 

13. Do you get a feeling that ur loof on the fiyah? 
-actually, ni soalan apa? haha

14. Who is your least favorite idol female or male?
- too much. 

15. Do you listen to solo artists as much groups? 
-Yes.

16. What has been you favorite comeback of the year?
-2015 or 2016? 
2015 is Big Bang made album and iKON debut!
2016 - Winner comeback!!

17.  What is your least favourite concept/era from your favourite group?
- VIXX Error era, Big Bang Blue/Fantastic Baby era~

18. Has your bias acted in any films or drama at all? 
-Yes. And he got super busy during 'Chained Up' comeback along with Moorim School shooting. 

19. Are you one of those people that stans over trainees or groups before they debut?
- Just for Winner and iKON because of their battle. Oh ya~ Day6 also. 

20. Who was your first bias ever in the KPOP industry? 
- Seung Ri. But I move on from him. lulz~

21. If you had a korean name, what would it be? 
- hahaha when I played at knowing your korean name, and based on my name, I got Park Ha ah. Weird isn't? I never think to get another name.

22. Who would you want to be your older brother?
-Ravi VIXX. because he protect his sister like ~~ Ah.. I just want him!

23. Who would you want to be your older sister?
-Naaa~ I got one. So never think to get another. hehe

24. Funniest couple? 
- Errr.... 

25. If your bias kissed you, how would you react?
-Never wish to meet one, and this never cross my mind. 

26. What if your bias asked you to marry him/her, how would you react?
-Hahahaha ROFLOL

27. Worst looking idol?
-Just in my pandora box and locked it away. 

28. TOP or G-Dragon? (Big Bang)
-GD oppa~ lulz~

29. Which company is your favorite? 
-YG Entertainment & Jellyfish Entertainment

30. In terms of looks, which group is the best?
-BTS? 

31. In terms of songs, which group is the best?
-BEAST

32. Which group would you prefer to be classmates with in real life?
-Errr... no one? Because I will get distracted. haha

33. Who would you want as a best friend? 
- Yo Seob. 

34. Who would you want as a boyfriend? 
-Leo. fatherhood material please. 

35. Who would you want as a friend with benefit?
- Kris Wu Yi Fan

36. Who would you want as a husband?
- Leo again. Lulz~ again fatherhood material. 

37. How many kids will you have with him?
-Lulz~ perhaps a couple of twins. ;p

38. Which KPOP star do you wish to have a body like?
-Ailee? Hyorin? hahaha naaa~ I like my current body. lulz~

39. Which KPOP star do you wish to have a face like?
-*sigh* Just want to be flawless. #deep

40. Lastly, which group you prefer to work with in real life?
-Big Bang and BEAST

------------------------------------------------------------------------------------------------

Double time from the owner of the question. Wow~ I never expect the answer. But, yeah~ It's fun though. 

Enjoy reading. 

PS: Just for fun. :P







Saturday, February 13, 2016

First Giveaway By Nadia Syamimi



Yooo~

mari mari! 

kita meriahkan first givaway by nadia syamimi ni.. 

Dia first time nak buat giveaway, so... tak salah kita memeriahkan, kan?? 

okay... 

PS: CLICK BANNER UTK JOIN

-all the best-

First Giveway By Shazhoniee



Err.... 

Just nk ajak kome join je. 

hahaha kematian kata deyh. 

Jom jom join rame-rame.. Hadiah dia pun menarik. 

PS: KLIK BANNER TAU UNTuK JOIN

-all the best-

Eh eh... 

yang beta syg 



Friday, February 12, 2016

43/366 - midnight of day twelve of february

yuhhu~ 

adeh~ tetiba idea datang melimpah ruah di kala beta cuba nak menghafal skrip untuk present esok. phew~ nervous tahap petala kelapan labu. 

Mangai sungguh nervous dia. Sudah la last semester langsung tak ada presentation disebabkan takwim yang kelam kabut,  semester ni... omai~ 

Tak leh na move on lagi dari tak present kat depan. 

Moh ler.. Beta sharing sikit tips-tips untuk gather all your courage untuk present. Kalau tak kumpul dari zaman universiti/kolej/sekolah or whatever, sampai bila u'olls takkan ada keberanian nak speech kat depan. EXCEPT u'olls pendebat tegar yang masyhur di sekolah, itu memang tak dapat nak dinafikan kefasihan tutur bicara anda. 



"There are two types of speaker. Those who get nervous and those who are liars."
-Mark Twain


haaa.. so anda yang mana satu?

Kalau beta, officially la yang nervous sebab beta langsung tak ada keyakinan nak buat public speech ni.. Kalu boleh pingsan atas pentas or in front people tu, memang tumbang dah. 

Tips-tips untuk be a great public speaker:

1. Don't expect PERFECTION from yourself

La~ ni, kita baca apa yang kita perlu tahu. hadamkan dan fahamkan. And jangan la expect yang kita ni akan sama macam orang besa yang cakap tak perlukan text di depan tu. Even Pak Jib pun pakai text tau. 

2.  Avoid Equating Public Speaking to Your Self-Worth

Yang ni pun minta la dijauhkan. Bayangkan kalau anda duduk di tempat audience, presenter yang macamana yang anda nak dengar? 

3.  Avoid Being Nervous About Your Nervousness

Stop la kira "weh, aku neves weh.." benda ni please la elakkan. Neves. tarik nafas. hembus. haa~ be cool man. Even pada hakikatnya kaki kau dah lembik macam jeli.

4.  Avoid Trying to Memorize Every Word

Yang ni yang beta selalu buat. Cuba nak hafal semua word yang ada dalam text yang beta dah karangkan. Pahtu dah present, semua ke laut. dah duduk tu, damn! apa yang aku melalut kat depan. 

5.  Avoid Reading Word for Word

Hahaha yang ni.. penting elakkan! jangan fokus sangat dengan slide sampai lupa audience. Weh~ nak cerita dengan dinding ka? 

Haa~ neves tak? hahaha adeh, tak terbayang esok. Sudah la awal pagi di hadapan 43 student. include sorang lecturer. Ado~ labu labu. But, nak jadi HR executive nanti, beta akan mendepan dengan lebih ramai pekerja, okay? So, bak pe nak takut la ni kan? Yes, you can do it! 

Gambatte ne~ 

PS: Nervous nervous pun jangan lupa doa, in syaa Allah anda mampu buat yang terbaik. kan?

Anyeong! Jalja~ 







Thursday, February 11, 2016

Chocodina Giveaway by Mastura Aziz


TEKAN BANNER UNTUK TURUT SERTAI

PEMILIHAN PEMENANG BERDASARKAN CABUTAN BERTUAH OLEH MAS SENDIRI

GIVEAWAY INI BERMULA PADA 10/2/2016 DAN TAMAT PADA 27/2/2016 (12 TENGAH MALAM)* Penyertaan tidak diterima selepas tarikh tamat

TAWARAN HADIAH :
 CHOCODINA CRISPY SEORANG PEMENANG (Ada 12 jenis perisa.boleh pilih nak perisa apa)
TOPUP RM 5 UNTUK 2 ORANG PEMENANG.

LETS JOIN US


Tuesday, February 09, 2016

40/366 - Lunar New Year



Yeah~ boom! Boom! New Year is alway like hari raya.. 

Satu soalan. 

Happy new year or Hari raya Cina? 

Beta kena culture shock bila kawan-kawan dok cakap, 

"Kita cuti raya cina?" 

Me like... 

"Again? What is raya cina? Cina ada raya ka?" 

"Ala, tahun baru cina la.. Sini dorang panggil RAYA cina.." 

"Ah~ gitu.." And terus dalam kepala, Kita raya bukan tahun baru dalam Islam kan? 

Garu kepala la dok pertikaikan benda ni. Lagi, comfortable called it CNY. Whatever la. Janji hati bahagia. Sudah~

Baik la. 

Cerita . Hari kesembilan dalam bulan kedua. Holiday kan?

Maka, bila holiday jadual tu kosong sepanjang hari. Why? Selalu orang kalau holiday nak jalan-jalan kan? Beta memilih untuk duduk di rumah.. 


Bila dah back to student life, automatik masa cuti ni kena himpun semua jenis exercise dan apa sahaja la. The best probs is, bila mengadap tiada sepicing pun idea menjengah.. Nanti, bila dah tutup laptop, fikir lagi pasal benda tu, haa~ masa tu, berjela-jela dalam otak..

Ado~ ado~ parah kan?


Okay. sambung balik mengadap. Hope la tak kering... TvT

Giveaway February Daebak by Aku Bukan Innocent

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


(klik banner kalau nak join)

Giveaway February Daebak dibawakan oleh Aku Bukan Innocent selaku penganjur dan  Radhia Razali, Aienie Nka, Yun SingEintan NurfuzieAbam Kie, Ct Roxalynna NH, Keju Penyet dan Mohd Noor Shawal sebagai penaja giveaway ini.

!!TARIKH PENTING!!
Dilancarkan : 8 Februari 2016 Jam 12 Tengah Malam
Tamat : 27 Februari 2016 Jam 10 Malam
Pengumuman Pemenang : akan diumumkan kemudian


-all the best-
Monday, February 08, 2016

Giveaway nurinkhairi x SHAKLEE Collagen Powder - Menangi Penginapan Swiss Garden Resort



Macam menarik bukan? 

Bukan saja anda, beta juga tertarik dengan hadiah yang ditawarkan. 

Kot-kot la ada rezeki, boleh la jalan masa cuti mid sem nanti. yuhuu~ 

Amiin~ berangan dah ni. 

Jom jom.. moh raikan giveaway sis nurin ni. 

Mana tahu ada rezeki korang terselit kat situ, kan? 

PS: KLIK BANNER TO JOIN

-all the best-

Birthday G.A by Farahdeena Fisal

CLICK PADA BANNER UNTUK JOIN

salam and hye people :),

. This is farahdeena second giveaway. Dan giveaway kali ini dibuat semperna birthday blogger
 farahdeena pada 9 february ni. So, nak cari 5 orang blogger yang bertuah untuk memenangi HADIAH MISTERI. 

Tapi kalau ramai yang join mungkin  jumlah yang bertuah akan berubah. hehe. 


Untuk join Birthday Giveaway By FARAHDEENA FISAL ini. mudah ja syarat dia :)

Emoticon 1.  buat entry bertajuk "Birthday G.A by FARAHDEENA FISAL" 


Emoticon 3.follow ig farahdeenafisal

Emoticon 4.follow ig Farahdeena Shopholic


Tmat pada 19 february 2016, jom join ramai-ramai 
SmileySmileySmileySmiley


Sunday, February 07, 2016

BLOG REVIEW: Hoodpath

Alhamdulillah dipanjang umur. 

Happy new year for chinese fellow. 

Lunar New Year, habis rancangan feveret beta ditunda. Apakan daya cuti untuk 4 hari ni, beta bersengkang mata siapkan apa yang patut la untuk naik next week nanti. 

Tak baik mengeluh~ No No.. 

hehehe

Blog review? 

Yes. Indeed.

Beta nak buat review blog-blog awesome yang beta follow. Sangat awesome sampai beta rasa blog mereka harus dikembang mekar lagi dalam persada dunia blogger ni. 

Untuk first time ni, beta nak story satu blogger yang sama student macam beta, tapi dia dah melebarkan sayap, menjejakkan kaki di hampir semua tempat yang beta hanya mampu jejak dalam angan. TvT

Sob sob sekejap. 

She is awesome! Jjang! 

Normal student, lagi-lagi macam beta yang sel-sel tak berapa nak berkembang sebab masa Bonda suh minum susu, beta tuang susu tu dalam cawan adinda beta, haha tu la padahnya. Beta bila dah duduk asrama yang sangat strict dengan rule yang kalah asrama perempuan tahfiz, haa~ macam malas nak fikir bergerak ke sana ke mari. Lagi-lagi bila bercuti macam ni nak sesak dalam jammed? memang idok ler. 

Beta dengan rela merelakan diri mereput di depan Mister L kesayangan ni, jalan-jalan dengan mata saja. huk huk 

Sadis kan? 

Jangan! Jangan tergoda dengan Isteri VS tunang tu... (sis beta tengah tengok di sebelah)

Eh~ meraban pulak. mana ni... Sian Miss Dae, tunggu kat back stage bila la nak introduce ni.. haha Mian Miss Dae. 


Jeng Jeng... 
The most awesome blogger among all fellow blogger, 


-CLICK AWARD UNTUK KENAL MISS DAE-

Miss Dae ni dah berjalan merata tempat yang beliau telah list dan journal kan setiap perjalanan beliau dalam blognya. Fuh~ beta sangat jeles. Envy dia tu, tahap petala kelapan la.

Moh, rajin-rajin singgah baca semua entry dia. Sambil-sambil boleh belajar dengan dia, macamana nak travel ala-ala student, yang simple dan under bajet.

Jom Jom Jom~

Beta mengajak semua serang. Dah serang tu jangan lupa pulak untuk follow, supaya next trip dia, kita boleh follow up kan?


Saturday, February 06, 2016

Segmen Ucing Nak URL 3

http://ucingkadayan.blogspot.com/2016/02/segmen-ucing-nak-url-3.html
Segmen Ucing Nak Url 3

Hi Blogger Segmen Ucing Nak Url kembali Lagi "Ucing Nak Url Bahagian 3" Kepada yang ketinggalan Segmen Ucing Nak Url Bahagian 2 .Bolehlah Menyertai Segmen ini.40 Penyertaan akan Menyaksikan Artis Popular Dari Hollywood Dalam Bulatan Merah.Siapakah Artis Tersebut .?

Syarat-syarat nya Mudah :

1) Follow Blog Ucing Kadayan Dan Google +
2) Buat Tajuk Post " Segmen Ucing Nak Url 3 "
3) Copy Semua Coding yang telah disediakan dalam box dan Paste ke dalam Ruangan Html dan Publish.
4) Tinggalkan Url Post Anda ke Ruangan Komen Disini.

 Url Post Anda Akan Saya jadikan Home Blog Anda,Tarikh Tutup Segmen 17-2-2016.Jangan lepaskan Peluang Untuk Menyaksikan Artis Terkenal Dan Popular Dari Hollywood..!!

Thursday, February 04, 2016

35/366 - 4 Feb

Ohayou kalian semua,


Memulakan hari dengan zikir in syaa Allah tenang sepanjang. Jangan pulak kita beriman pagi-pagi, kafir di petang hari. Nau'zubillah min zalik yer. Mari la sama-sama menetapkan diri untuk menjadi mukmin yang sejati mencari redha Allah selalu. 

Awal nyer beta menaip hari ini. Bermula dengan entry INI buatkan beta berfikir sendiri. hmm.. Secara tidak langsung buat beta terfikir beta menulis sebab apa ya? 
Based on cara beta tulis beta straight foward ja. Tak ada niat nak kenakan sesiapa yang mana penulisan beta menjurus kepada diri beta ja. Kan? ke tak? 
Fikir juga, beta bukan seorang yang banyak sangat idea. Idea ada, tapi bila dah mengadap entry untuk menaip ni da terbang bersepai ideanya. Parah kan? 

Semua orang kot mengalami masa yang lama, cumanya beta sekali dah menaip tu, sangat la tak gemar nak biar dia dalam draft. Straight kan? Apa yang beta rasa masa itu, itu la yang beta tulis. At least, susah hati beta, senang hati beta, sedih beta, gembira beta semuanya diekspresi dengan mudah. lulz sangat~ simple minded? hurm... 

Teruskan hari dengan berjalan ke SINI. Cik Ain ni memang rajin update story dia every day. #dotd. Haa~ seronok baca entry dia. Beta pun sama kalau boleh nak la update hari-hari, tapi dek kekangan data yang tak mengizinkan beta akan selalu update bila beta jumpa talian hayat la. Haa~ kalau nampak beta post setiap jam tu, maknanya talian hayat beta tu panjannnnnnngggggg sangat. hahaha

Teringat semalam, ada orang bertanya,

"Best sangat ke blog tu sampai mengadap tiap-tiap hari?"

Errr. sudahnya beta marah dengan dia. Because beta tak la berapa gemar orang dok pertikaikan minat beta. Sebenarnya boleh ja beta explain, tapi beta pun tahu orang lain tak suka dipersoalkan apa benda mereka buat, tu yang beta hangin terus.

Setiap orang ada minat sendiri. Actually dia tak marah pun, cumanya beta yang mood macam ke laut masa tu, rasa macam dia perli kita dengan hobi kita.


"Best. Sebab dapat kongsi ilmu dan dapat ilmu baru.. "

And then dia tanya lagi. Dan mesti la reaksi beta, why? Why? Why? Perlukah tanya sampai macam nak kecam orang? Ke dia memang stalk beta dan rasa penulisan beta di blog ni hanya la merapu semata-mata. Dari dulu, beta layan jugak blog, tak ada pun orang pertikaikan [sebab masa tu tak addicted] sekarang why need to pertikaikan hobi orang sampai ke lubang cacing? Dok pahe la..

Yer. Setiap hobi harus dijadikan manfaat di kala waktu lapang, dan kalau kita buat assignment, lecturer mesti cakap..


"Pastikan bahan rujukan anda bukan la daripada blog peribadi atau seangkatan dengannya kerana tidak tahu kesahihannya.."

And? Yang aku nampak, blog is satu platform tempat orang berkongsi maklumat sama macam facebook. Cumanya blog boleh tulis berjela-jela walaupun facebook pun sebenarnya boleh menaip berjela-jela. 

Senang cakap, blog is diary seseorang. Daripada blog kita nampak tuan tanah tu macamana orangnya. Tapi, kita tak boleh la nak terus judge orang tu macam tu, macam ni kan? 

Setiap orang ada karakter dia sendiri. Kan? Kan? 
Ni dah emo sangat dah ni entry nya. haha 

Untuk calmkan balik emosi, beta berjalan lagi.. rindu pulak dengan geng selalu lepak masa disember tu, Agaknya masa ni semua busy dengan life memasing, agaknya masa CNY nanti, mesti geng semua berblogwalking kan? Or spend time with family? 

Kita CNY tak ke mana.. TvT 

So, berjalan la dalam ni je yer cik Nur.. 

Tenggelam dalam dunia sendiri. Actually masa memula entry tadi, nak wish 

HAPPY BIRTHDAY, SAENG IL CHUKKA HANMIDA, SENAH HELWAH


Pada seseorang. 

4 Feb ni dah lekat dalam kepala birthday orang tu. Walaupun orang tu tak ingat beta ni. haha 


-sekian cerita 35-
Wednesday, February 03, 2016

33/366 - 2nd story of February


Sambil-sambil mencari idea untuk menaip, beta berjalan dari Segmen by Leya Yeolly yang beta ikut. 

Al-kisah banyak benda nak story. Selepas hari selasa yang kelas cuma satu, beta melarikan diri ke rumah sis beta untuk beratas talian. Dan beta menghabiskan masa dengan ini la. Hikayat seribu bulan di atas talian. hahaha


+ Dapat hadiah giveaway daripada Miss Dae.

Walaupun saguhati, beta bersyukur sangat2 sebab dapat. Sedih tak bunyi dia? haha
 Tak ada la, perasaan bila bukak dashboard and see the comment and the comment is to announced you are the of the winner. Mesti la rasa macam apperciate sangat2. 


Terima hadiah daripada dyllarezan

Yehaa~ hadiah dah sampai. Agaknya ni perasaan bila orang bagi hadiah yang kita nak. ye dak kimchaa?

hehe thnx dylla kerana memahami. Apa dia bagi? 


Tarra!!! alas kaki. Beta sudah la tengah mencari extra alas kaki untuk dorm beta. And up dylla dah bagi dulu. Okay, tak perlu p cari yang lain. Thanx a lot dylla.

+ random thought


Yang ni bahaya jika dibiarkan 'beranak' dalam kepala dan ianya akan memakan diri. 

Pernahkah kalian, terasa bila kalian dah berbuat effort ke atas sesuatu, namun feedback daripada orang sekeliling kalian sangat la tidak memberangsangkan? 

Acah, skema sikit ayat. Adoyai~ Masih dalam kecelaruan ayat nak pakai apa, bahasa diri pun kurang pasti, tetiba rasa macam mood merundum dek kerana diri rendah diri dengan blog yang serba tak la menyeronokkan hati. 


Macamana tu? 

Beta pun konfius. Adeh~ 

Penat jap berjalan. Singgah kat SINI cite pasal matluthfi, buatkan beta terus dah hilang mood nak blogwalking. hahaha 

Bila mood dah down, apa yang ada hanya rasa yang sedikit memamah hati yang sedia kecik ni. Dulu, mungkin asyik bertanya pada diri, kenapa orang tak faham aku? Sekarang ni soalan yang sering berkecamuk dalam hati is, Why you can't please people? 


Lumrah, apa yang kita buat semua orang takkan suka. Mesti bersepah je haters kat mana2. But, dalam hati mesti nak tahu, kenapa mereka benci aku kan? 

Word yang menjadi trademark sekarang? 

Ada aku kisah?
Suka hati aku la. 

And so on.. 

Dan sebelum perasaan ni jugak akan menyakiti anda semua, beta mengundur diri la. Feeling high sengsorang. Tell myself again and over again, be strong~ 

Yeah? 





Tuesday, February 02, 2016

Segmen Bloglist Beeha 1.0

KLIK BANNER UNTUK JOIN

Thanx for tagged Cik Yan dan Opi

So mari lah kita beramah mesra sesi february ni.. 

Disebabkan kena tag other lovers, so.. 

Mangsanya adalah: hehehe


Jangan la segan-segan yer.. click kat atas tu. 

Dateline: 7 February 2016


-Selamat mencuba-

Instagram

Pinterest